Kategorie
Keto wytrawnie

ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY KETO LOW CARB super szybka i smaczna!

Pożywna, prosta i bardzo smaczna zupa dla całej rodziny! Polecam!!

Jeśli chcemy przygotować zupę w wersji bez nabiału serek kanapkowy możemy zastąpić śmietanką lub mleczkiem kokosowym (wtedy dodajemy mniej wywaru, żeby zupa nie była zbyt rzadka).

SKŁADNIKI

  • ok. 500 g modrej kapusty,
  • kawałek pora,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 100 g serka kanapkowego,
  • 100 g masła,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1,2 l rosołu lub wywaru z kości,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka majeranku,
  • garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz.  

WYKONANIE

  1. W głębokim garnku rozpuszczam tłuszcz. Dodaję pokrojony czosnek i por. Gdy zaczną rumienić się dodaję posiekaną kapustę. Posypuję solą i smażę przez kilka chwil. Dodaję gorący rosół. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i zmniejszam ogień. Gotuję do miękkości (ok. 15 minut).
  2. Następnie dodaję serek kanapkowy i sok z cytryny i blenduję nie do całkowitego wygładzenia, zostawiam wyczuwalne kawałki kapusty. Wsypuję przyprawy i mieszam. 
  3. Zupę podaję z rumianymi chipsami / skwarkami z boczku wędzonego (plastry boczku smażone z obu stron na suchej patelni). Posypuję natką pietruszki. 
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (5):
  • białko 105 / 21 g,
  • tłuszcz 200 / 40 g,
  • węglowodany 30 / 6 g,
  • kalorie 2366 / 473 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *