Jeśli chcemy przygotować zupę w wersji bez nabiału serek kanapkowy możemy zastąpić śmietanką lub mleczkiem kokosowym (wtedy dodajemy mniej wywaru, żeby zupa nie była zbyt rzadka).
SKŁADNIKI
- ok. 500 g modrej kapusty,
- kawałek pora,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 100 g serka kanapkowego,
- 100 g masła,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1,2 l rosołu lub wywaru z kości,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka majeranku,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz.
WYKONANIE
- W głębokim garnku rozpuszczam tłuszcz. Dodaję pokrojony czosnek i por. Gdy zaczną rumienić się dodaję posiekaną kapustę. Posypuję solą i smażę przez kilka chwil. Dodaję gorący rosół. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i zmniejszam ogień. Gotuję do miękkości (ok. 15 minut).
- Następnie dodaję serek kanapkowy i sok z cytryny i blenduję nie do całkowitego wygładzenia, zostawiam wyczuwalne kawałki kapusty. Wsypuję przyprawy i mieszam.
- Zupę podaję z rumianymi chipsami / skwarkami z boczku wędzonego (plastry boczku smażone z obu stron na suchej patelni). Posypuję natką pietruszki.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (5):
- białko 105 / 21 g,
- tłuszcz 200 / 40 g,
- węglowodany 30 / 6 g,
- kalorie 2366 / 473 kcal