SKŁADNIKI
- 350-400 g schabu lub piersi z kurczaka,
- ok. 400 ml rosołu,
- 400 g passaty pomidorowej,
- pół czerwonej papryki,
- 1 nieduży por (jasna część),
- 120 g śmietany 18%,
- 1 łyżka smalcu,
- 2-3 łyżki masła,
- odrobina cynamonu,
- odrobina ostrej papryki,
- sól,
- płatki chili,
- natka pietruszki
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Mięso kroję plastry, a następnie w cieniutkie paseczki (możemy dodatkowo każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, wtedy uzyskamy naprawdę cienkie skrawki). Na patelni podgrzewam łyżkę smalcu i smażę mięso z każdej strony. Zmniejszam ogień i duszę przez kilkanaście minut (jeśli trzeba dodaję odrobinę wody). Gdy mięso będzie kruche lekko posypuję solą i czosnkiem granulowanym. Przykrywam i odstawiam.
- W garnku rozpuszczam masło. Dodaję pokrojoną paprykę i kawałki pora. Smażę z każdej strony. Po kilku chwilach dodaję gorący rosół. Doprowadzam do zagotowania zmniejszam ogień, przykrywam i gotuję 10-15 minut. Następnie dodaję passatę i śmietanę i blenduję do wygładzenia. Stawiam na ogniu i mocno podgrzewam (nie trzeba doprowadzać do zagotowania).
- Doprawiam solą, dodaję cynamon i paprykę. Mieszam.
- Gorącą zupę podaję z wcześniej przygotowanymi skrawkami mięsa. Posypuję natką pietruszki i płatkami chili.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 125 / 31,3 g
- tłuszcz 105 / 26,3 g
- węglowodany 35 / 8,8 g
- kalorie 1572 / 393 kcal.