Z podanych składników uzyskamy dużo pysznych ciastek. W ten sposób możemy podzielić dowolne ciasto polane czekoladą lub lukrem.
SKŁADNIKI
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- 60 g gęstego mleczka kokosowego,
- 30 g mąki kokosowej,
- 30 g maku (niemielonego),
- wanilia, aromat migdałowy lub pomarańczowy,
- skórka pomarańczy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
POLEWA
- 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (gęsta część mleczka),
- 1 łyżka musu kokosowego (miąższ/pasta kokosowa),
- 1-2 łyżki erytrolu,
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki żelatyny lub cytrynowej galaretki bez cukru rozpuszczonej w 50 ml wody,
do posypania
- skórka pomarańczy i/lub cytryny,
- odrobina maku.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Zaczynam od ubicia białek na sztywną pianę, na koniec wciąż ubijając dodaję słodzik. Następnie w oddzielnej misce miksuję żółtka, mleczko, ocet, aromat, skórkę pomarańczy i suche składniki.
- Do masy żółtkowej dodaję ubitą pianę (najlepiej w dwóch, trzech partiach) i delikatnie mieszam. Przekładam do obszernej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170ºC przez ok. 15 minut (trzeba obserwować). Wyjmuję z piekarnika do ostudzenia.
- W tym czasie przygotowuję polewę/lukier. W garnku podgrzewam mleczko kokosowe, dodaję słodzik oraz pastę/miąższ kokosowy. Nie doprowadzam do zagotowania, jedynie podgrzania i połączenia. Dodaję sok z cytryny i na koniec rozpuszczoną galaretkę lub żelatynę. Mieszam dokładnie i odstawiam do ostudzenia.
- Gdy polewa/lukier zacznie gęstnieć rozprowadzam równomiernie na cieście. Posypuję skórką z pomarańczy i odrobiną maku. Zostawiam do całkowitego zastygnięcia.
- Za pomocą szklanki wykrawam księżyce (instrukcja w filmie).
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednym ciastku (40):
- białko 51 / 1,3 g,
- tłuszcz 72 / 1,8 g,
- węglowodany 13 / 0,3 g,
- kalorie 922 / 23 kcal.