Kokosowo-twarogowe (składniki na 6 sztuk):
- 120 g serka kanapkowego,
- 30 g rozpuszczonego masła,
- 3 łyżki wiórków kokosowych (najlepiej drobnych),
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- 1 łyżka eryrytolu,
- 1-2 łyżki soku z cytryny.
Do obtoczenia:
Makroskładniki w całości / w jednej kulce (było 6 sztuk):
- białko ok. 11 / 1,8 g
- tłuszcz ok. 70 / 11,7 g
- węglowodany ok. 8,6 / 1,4 g,
- kalorie ok. 690 / 115 kcal.
Kawowe z orzechami (składniki na 6 sztuk):
- 3-4 łyżki masła orzechowego,
- 1,5 łyżki kakao,
- 30 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 80-100 ml mocnego espresso,
- 1 łyżka erytrolu,
- szczypta soli.
Do obtoczenia:
posiekane orzechy
Makroskładniki w całości / w jednej kulce (było 6 sztuk):
- białko ok. 20 / 3,3 g
- tłuszcz ok. 89 / 14,8 g
- węglowodany ok. 16 / 2,7g,
- kalorie ok. 954 / 159 kcal.
Chałwowe z czekoladą (składniki na 5 sztuk):
- 50 g czekolady gorzkiej (80-85% kakao),
- 100 g śmietany 30%,
- 20 g rozpuszczonego masła,
- 0,5 łyżki erytrytolu,
- 50 g tahini,
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- szczypta soli,
- aromat rumowy.
Do obtoczenia:
starta czekolada i/lub wiórki kokosowe
Makroskładniki w całości / w jednej kulce (było 5 sztuk):
- białko ok. 22 / 4,4 g
- tłuszcz ok. 118 / 23,6 g
- węglowodany ok. 18 / 3,6 g,
- kalorie ok. 1249 / 250 kcal.
Wykonanie
Składniki na masę poszczególnych kulek łączę (można użyć blendera). Jeśli masa okaże się zbyt luźna odstawiam do zamrażalnika. Po ok. 30 minutach jest gęsta, wtedy lepię kulki i obtaczam w wiórkach, orzechach i/lub w czekoladzie.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach: