SKŁADNIKI CIASTO MAKOWE
- 300 g mielonego maku (suchego z torebki),
- 300 ml śmietanki 30% lub gęstego mleka / śmietanki kokosowej,
- 50 g masła,
- 30 g mąki migdałowej lub drobno posiekanych migdałów,
- aromat migdałowy,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 4 białka,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI NA CIASTO SERNIKOWE
- 4 żółtka,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 700 g tłustego twarogu sernikowego,
- 70 g masła,
- 40 g waniliowego / śmietankowego budyniu w proszku bez cukru,
- aromat śmietankowy, cytrynowy lub wanilia.
NA WIERZCH
- 120-140 g orzechów (np. pekan, laskowych, włoskich i/lub migdałów),
- 60 g masła,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki erytrolu (najlepiej w pudrze),
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- W garnku podgrzewam śmietankę z masłem. Dodaję słodzik, mak i aromat. Podgrzewam i mieszam. Na koniec dodaję mąkę migdałową. Zdejmuję z ognia do całkowitego ostudzenia.
- Składniki na masę serową mieszam energicznie do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą makową.
- Formę do pieczenia (ok. 25 x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia. Przekładam większą część masy serowej, następnie masę makową i przykrywam resztą masy serowej.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół przez ok. 60 minut w temp. 170°C.
- Na wierzch ciasta kładę masę orzechową przygotowaną z lekko palonego masła z masłem orzechowym i pokruszonymi orzechami (masło podgrzewam w garnku, aż zmieni kolor na bursztynowy, dodaję masło orzechowe, najlepiej z kawałkami orzechów, posiekane orzechy, słodzik i szczyptę soli).