I. Jajka faszerowane
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4-5 rzodkiewek,
- 1,5 łyżki majonezu,
- ok. 30 g startego na drobnych oczkach sera,
- garść posiekanego szczypiorku,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Wykonanie
- Ugotowane jajka kroję na pół. Wyjmuję żółtka przekładam do miski, białka odkładam na talerz. Rzodkiewki i ser ścieram na tarce na drobnych oczkach. Przekładam do miski z żółtkami. Dodaję majonez, szczypiorek oraz sól i pieprz. Mieszam dokładnie.
- Powstałym farszem nadziewam białka. Dekoruję natką pietruszki lub szczypiorkiem i rzodkiewką.
II. Roladki z boczkiem
- 20 g smalcu,
- ok. 120 g wędzonego boczku,
- pół niedużej cebuli,
- 3-4 pieczarki,
- ok. 150-170 g tłustego twarogu,
- natka pietruszki,
- pieprz ziołowy, majeranek,
- sól, pieprz.
Placki/naleśniki:
Wykonanie
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Smażę pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Gdy się zrumienią dodaję pokrojone w kostkę pieczarki. Smażę, aż stracą jędrność i odparują. Zdejmuję z ognia. Dodaję twaróg i przyprawy. Mieszam dokładnie. Odstawiam.
- Składniki na placki/naleśniki blenduję. Smażę jak tradycyjne naleśniki (ewentualnie lekko natłuszczam patelnię). Usmażone naleśniki układam tak, żeby powstał jeden podłużny płat ciasta (naleśniki nachodzą na siebie tylko częściowo). Miejsce łączenia sklejam odrobiną wcześniej przygotowanego farszu. Na tak przygotowany podłużny placek układam farsz i delikatnie roluję. Rolkę dzielę na dwie części i odkładam do lodówki, żeby masa zastygła. Kroję w 1-1,5 cm ukośne paski.
III. Super szybkie chipsy z wędliną i oliwkami
- 10 plastrów żółtego sera,
- drobno pokrojona wędlina,
- kilka pokrojonych oliwek.
Wykonanie
- Plastry sera układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej porcji umieszam pokrojoną w kostkę wędlinę oraz plasterki oliwek.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 15-20 minut w temp. 160-170ºC.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na leczenie keto w ebooku: