Kategorie
Keto wytrawnie

KETO MAKARON W CZTERECH SMAKACH

SKŁADNIKI

  • 5 białek jaj,
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek plus do lekkiego natłuszczenia patelni, 
  • szczypta soli, 
  • ulubione przyprawy / zioła (suszone lub świeże). 

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:

WYKONANIE

  1. Do białek dodaję oliwę, szczyptę soli i blenduję / miksuję do połączenia. Patelnię lekko natłuszczam. Smażę porcję ciasta tak jak naleśniki. Następnie naleśniki roluję i kroję w dowolnej grubości paski. 
  2. W zależności od użytych przypraw uzyskamy inny kolor makaronu. Jeśli dodamy paprykę uzyskamy czerwony odcień, jeśli zblendujemy z garścią natki pietruszki lub bazylii zielony. Natomiast żółty, gdy dosypiemy odrobinę kurkumy. 
  3. Makaron możemy przygotować także do deserów np. jako kluski z makiem i orzechami lub do zupy mlecznej z cynamonem (wtedy oliwę możemy zastąpić rozpuszczonym masłem lub olejem kokosowym). 
Makroskładniki w jednej porcji (jeden placek z jednego białka i jednej łyżeczki oliwy):
  • białko 3,8 g,
  • tłuszcz 5 g, 
  • węglowodany 0,2 g
  • kalorie 61 kcal. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *