SKŁADNIKI
- 5 białek jaj,
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek plus do lekkiego natłuszczenia patelni,
- szczypta soli,
- ulubione przyprawy / zioła (suszone lub świeże).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Do białek dodaję oliwę, szczyptę soli i blenduję / miksuję do połączenia. Patelnię lekko natłuszczam. Smażę porcję ciasta tak jak naleśniki. Następnie naleśniki roluję i kroję w dowolnej grubości paski.
- W zależności od użytych przypraw uzyskamy inny kolor makaronu. Jeśli dodamy paprykę uzyskamy czerwony odcień, jeśli zblendujemy z garścią natki pietruszki lub bazylii zielony. Natomiast żółty, gdy dosypiemy odrobinę kurkumy.
- Makaron możemy przygotować także do deserów np. jako kluski z makiem i orzechami lub do zupy mlecznej z cynamonem (wtedy oliwę możemy zastąpić rozpuszczonym masłem lub olejem kokosowym).
Makroskładniki w jednej porcji (jeden placek z jednego białka i jednej łyżeczki oliwy):
- białko 3,8 g,
- tłuszcz 5 g,
- węglowodany 0,2 g
- kalorie 61 kcal.