SKŁADNIKI
- ok. 150 g wędzonego boczku,
- kilka plastrów salami lub chorizo,
- 1 nieduża cebula,
- 1 papryka,
- ok. 400 g cukinii,
- 1 łyżka smalcu, masła, oleju kokosowego lub oliwy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 6 jajek,
- 2 łyżki mąki migdałowej (lub innej dowolnej mąki),
- 250 g twarogu,
- przyprawy: oregano, papryka wędzona, papryka ostra lub płatki chili, kolendra,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam łyżkę tłuszczu dodaję pokrojony w plastry boczek. Gdy się zrumieni dodaję posiekaną cebulę i salami. Smażę przez kilka minut.
- Następnie dodaję paprykę i czosnek, a potem cukinię pokrojoną w kostkę. Oprószam solą i smażę, aż cukinia straci jędrność.
- Jajka wbijam do miski, dodaję twaróg, przyprawy i mąkę. Blenduję do połączenia. Ciasto przekładam na usmażone na patelni warzywa z wędliną i smażę na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie sprawdzam i ewentualnie delikatnie mieszam od dna, żeby równomiernie upiec. Masa musi być całkowicie ścięta.
- Posypuję natką pietruszki, kroję i podaję z dowolnym sosem i warzywami. Znakomicie smakuje także na zimno.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 120 / 30 g,
- tłuszcz 164 / 41 g,
- węglowodany 30 / 7,5 g,
- kalorie 2090 / 523 kcal.