SKŁADNIKI
- 200 g sera feta,
- 1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego,
- 1 nieduża papryka,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oliwy,
- 1-2 łyżki masła,
- sól,
- garść natki pietruszki,
- opcjonalnie odrobina ostrej papryki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam masło i oliwę. Dodaję czosnek i paprykę podzieloną na mniejsze kawałki i smażę przez kilka minut aż straci jędrność. Wyłączam ogień i przykrywam, żeby dodatkowo zmiękła.
- Gdy papryka lekko ostygnie przekładam do miski, dodaję fetę i śmietanę / jogurt przyprawy i natkę pietruszki i blenduję do powstania gładkiej masy.
- Podaję ze świeżymi warzywami lub jako smarowidło do keto kanapek.
Makroskładniki w całości:
- białko 38 g,
- tłuszcz 68 g,
- węglowodany 11 g,
- kalorie 804 kcal.