SKŁADNIKI
- 200 g mięsa wołowego (u mnie polędwica),
- 200 g fasolki szparagowej,
- 2-3 łyżki masła, smalcu lub oleju kokosowego,
- ok. 500-600 ml rosołu lub wywaru z kości,
- pół czerwonej lub zielonej papryki,
- kawałek pora,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- przyprawy mielona kolendra, curry, ostra papryka, imbir,
- natka pietruszki, liście kolendry,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- W garnku podgrzewam tłuszcz i krótko smażę posiekany czosnek i plastry pora.
- Gdy lekko zrumienią się dodaję cienko pokrojone mięso. Smażę do momentu, aż straci różowy kolor. Następnie dodaję gorący rosół. Doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i duszę na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
- Dodaję fasolkę i pokrojoną paprykę oraz mleczko kokosowe. Gotuję, aż warzywa zmiękną (nie muszą być całkowicie rozgotowane).
- Na koniec dodaję przyprawy oraz zielenię.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (3):
- białko 68 / 23 g,
- tłuszcz 78 / 26 g,
- węglowodany 22 / 7,3 g,
- kalorie 1084 / 361 kcal.