SKŁADNIKI
- 4 jajka,
- 2,5 łyżki kwaśnej śmietany,
- 40 g rozpuszczonego ostudzonego masła,
- 40 g mąki kokosowej,
- 40 g mąki migdałowej lub łubinowej,
- 20 g kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka sody,
- 3-4 łyżki erytrolu,
- szczypta soli,
- 1 starte jabłko (po obraniu ok. 140 g) skropione sokiem z cytryny,
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- jako polewa 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady połączonej z 70 g śmietany 36% lub mascarpone.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Do jajek dodaję masło oraz śmietanę i łączę. Następnie wszystkie sypkie składniki i mieszam do połączenia. Na koniec dodaję starte na dużych oczkach jabłko i posiekaną czekoladę. Mieszam.
- Ciasto przekładam do formy (ok. 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170°C przez ok. 40 minut (najlepiej obserwować i sprawdzić patyczkiem).
- Po ostudzeniu polewam rozpuszczoną czekoladą połączoną ze śmietanką (najlepiej rozpuścić i połączyć w kąpieli z gorącą wodą). Wstawiam do lodówki, żeby polewa zastygła.
Makroskładniki w całości / w jednym kawałku (12):
- białko 62 / 5,2 g,
- tłuszcz 175 / 14,6 g,
- węglowodany 54 / 4,5 g,
- kalorie 2103 / 175 kcal.
2 odpowiedzi na “WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE KETO LCHF”
Super właśnie upiekłam 😀
Super 😀