SKŁADNIKI
- 3-4 filety halibuta, dorsza lub mintaja (ok. 500 g),
- 8-10 niedużych pomidorków,
- 2 młode cukinie (ok. 600 g),
- 3-4 posiekane w słupki ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2-3 gałązki rozmarynu,
- sok i ewentualnie skórka z cytryny,
- sól i pieprz.
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- W naczyniu żaroodpornym układam pokrojoną w cienkie plastry cukinię oraz słupki czosnku. Lekko oprószam solą. Polewam oliwą.
- Piekę bez przykrycia góra-dół w nagrzanym do 170- 180°C piekarniku przez ok. 30 minut.
- Następnie pomiędzy plastrami cukinii układam kawałki ryby. Dodaję pomidory i rozmaryn. Oprószam solą, lekko polewam oliwą. Kontynuuję pieczenie jeszcze przez ok. 10-15 min.
- Przed podaniem skrapiam sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI:
- białko 85 g,
- tłuszcz 67 g,
- węglowodany 18 g,
- kalorie 1047 kcal.