SKŁADNIKI
- 4 łyżki maku (najlepiej mielonego na sucho),
- 100 ml wrzątku,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- odrobina aromatu migdałowego lub innego dowolnego,
- 1,5 łyżki masła orzechowego lub tahini,
- 1,5 łyżki miękkiego masła,
- 200 g mascarpone.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Zaczynam od sparzenia maku, który zalewam wrzątkiem (dodaję także słodzik) i odstawiam na ok. 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mak niemielony, wystarczy po sparzeniu i ostudzeniu zblednować mak z wodą.
- Następnie dodaję tahini lub masło orzechowe, mascarpone, aromat oraz masło. sok z cytryny i miksuję do połączenia. Sprawdzam smak, ewentualnie dodaję więcej soku z cytryny.
- Przekładam do naczynia i chłodzę w zamrażalniku. Po ok. 2-3 godzinach lody mają kremową konsystencję, idealną do podawania.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI
- białko 23 g,
- tłuszcz 123 g,
- węglowodany 12 g,
- kalorie 1271 kcal.