SKŁADNIKI
- 5 wiejskich jajek,
- 200 g masła ekstra,
- 1,5 łyżki erytrolu,
- 1-2 łyżki kakao,
- gorzka czekolada.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Jajka rozbijam w wysokim kubku, dodaję słodzik i delikatnie ubijam.
- Masło rozpuszczam w garnku na małym ogniu. Mieszam od czasu do czasu. Do rozpuszczonego masła dodaję roztrzepane jajka i mieszam intensywnie do czasu, aż masa zgęstnieje (będzie przyklejać się grubszą warstwą do wypukłej strony łyżki). Na koniec dodaję kakao.
- Uwaga! Nie doprowadzam do wrzenia!!
- Twaróg ma być ciepły, ale nie wrzący. Gdy masa zgęstnieje można przelać przez sitko albo zblendować.
- Przelewam do miski i chłodzę 2-3 godziny (po tym czasie deser zastygnie i będzie miał konsystencję kruchego twarogu).
- Podaję w pucharkach np. z granatem lub malinami, posypuję czekoladą.
Makroskładniki w jednej porcji jeśli całość podzielisz na 5 i do deseru użyjesz dwóch kostek gorzkiej czekolady 70%
- tłuszcz ok. 41 g
- białko ok. 9 g
- węglowodany ok. 6 g
- kalorie ok. 424 kcal