Znakomite rozwiązanie w nagłej potrzebie Można kombinować z dodatkami, polewami tworząc różne smaki tego pysznego ciasta.
SKŁADNIKI
- 6 jajek,
- 330 g jogurtu naturalnego typu greckiego (1 duży kubek),
- 330 g śmietany 18% (1 duży kubek),
- 3-4 łyżki (może być więcej) erytrolu,
- 20 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 20 g waniliowego / śmietankowego budyniu w proszku (bez cukru),
- 30 g mąki migdałowej,
- opcjonalnie skórka z cytryny,
- wanilia lub aromat śmietankowy / waniliowy / cytrynowy lub migdałowy.
tortownica 20 cm.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Do miski przekładam jogurt, śmietanę, jajka, sypkie składniki, aromat i skórkę z cytryny. Mieszam do połączenia składników (można użyć miksera na najniższych obrotach).
- Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 1 godzinę w temp. 160-170°C.
- Można udekorować rozpuszczoną czekoladą i podać z ulubionymi owocami.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- Białko 67 / 4,2 g,
- Tłuszcz 135 / 8,4 g,
- Węglowodany 52 / 3,3 g,
- Kalorie 1723 / 108 kcal.