SK艁ADNIKI
- p臋czek szparag贸w (ok. 500 g),
- 2 艂y偶ki oliwy z oliwek (do pieczenia szparag贸w),
- gruba s贸l do posypania.
SOS
- 2,5 艂y偶ki mas艂a orzechowego,
- 2-3 艂y偶ki oliwy z oliwek,
- 1 艂y偶ka sosu sojowego,
- 1 艂y偶eczk octu balsamicznego,聽
- odrobina pasty chili lub p艂atk贸w chili,聽
- 2-3 z膮bki czosnku,
- 2-3 艂y偶ki gor膮cej wody,聽
- 1-2 艂y偶ki soku z cytryny,
- s贸l, 艣wie偶o mielony pieprz.
oraz do posypania聽
- 1 艂y偶ka ziaren sezamu,
- kilka p艂atk贸w sera parmezan lub grana padano,聽
- gar艣膰 natki pietruszki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Wi臋cej prostych pomys艂贸w na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Oczyszczone szparagi uk艂adam na blasze, polewam oliw膮 z oliwek i posypuj臋 grub膮 sol膮.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piek臋 w temp. 170掳C g贸ra-d贸艂 przez ok. 15-20 minut.
- Sk艂adniki na sos mieszam. Je艣li sos jest zbyt g臋sty dodaj臋 odrobin臋 ciep艂ej wody.
- Przygotowanym sosem polewam upieczone szparagi, posypuj臋 sezamem. Ponownie wstawiam do piekarnika na kilka minut.
- Na koniec posypuj臋 startym serem i jeszcze na chwil臋 do piekarnika, 偶eby lekko rozpu艣ci膰 ser. Posypuj臋 natk膮 pietruszki.聽
MAKROSK艁ADNIKI w ca艂o艣ci
- Bia艂ko ok. 24 g,
- T艂uszcz ok. 81 g,
- W臋glowodany ok. 16 g,
- Kalorie 893 kcal