SKŁADNIKI
- pęczek szparagów (ok. 500 g),
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do pieczenia szparagów),
- gruba sól do posypania.
SOS
- 2,5 łyżki masła orzechowego,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczk octu balsamicznego,
- odrobina pasty chili lub płatków chili,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki gorącej wody,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- sól, świeżo mielony pieprz.
oraz do posypania
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- kilka płatków sera parmezan lub grana padano,
- garść natki pietruszki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Oczyszczone szparagi układam na blasze, polewam oliwą z oliwek i posypuję grubą solą.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 170°C góra-dół przez ok. 15-20 minut.
- Składniki na sos mieszam. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę ciepłej wody.
- Przygotowanym sosem polewam upieczone szparagi, posypuję sezamem. Ponownie wstawiam do piekarnika na kilka minut.
- Na koniec posypuję startym serem i jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby lekko rozpuścić ser. Posypuję natką pietruszki.
MAKROSKŁADNIKI w całości
- Białko ok. 24 g,
- Tłuszcz ok. 81 g,
- Węglowodany ok. 16 g,
- Kalorie 893 kcal