SKŁADNIKI
- 250 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa),
- 3 jajka,
- 50-60 g startego sera cheddar,
- 1 nieduża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- ostra papryka,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- sól, pieprz,
- tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Mięso, ser, czosnek, cebulę, por, jajka, ser oraz przyprawy umieszczam w malakserze i blenduję do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaję świeżo zmielony pieprz.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładam porcję mięsa formując płaski placek.
- Smażę z obu stron na złoty kolor. I tak postępuję do wykorzystania całej mięsnej masy (powstanie 6-7 kotletów/placków).
Makroskładniki w całości (nie liczyłam tłuszczu ze smażenia) / w jednym placku (było 7):
- Białko 84 / 12 g,
- Tłuszcz 43 / 6,1 g,
- Węglowodany 11 / 1,6 g,
- Kalorie 766 / 109 kcal.