Kategorie
Keto wytrawnie

PROSTA ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM

Szybkie, proste i niezawodne! Idealne na lato! 😍

SKŁADNIKI 

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:

WYKONANIE

  1. Bakłażany kroję w plastry o grubości 1 cm. Posypuję solą z obu stron. Odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszam ręcznikami papierowymi. 
  2. Na patelni podgrzewam łyżkę oliwy i rumienię pokrojoną cebulę i czosnek. Z pomidora usuwam skórkę (wcześniej polewam wrzątkiem) i pokrojonego w kostkę wrzucam na patelnię. Gdy zacznie puszczać sok dodaję przecier pomidorowy. Całość doprowadzam do zagotowania. Doprawiam solą i oregano. Przykrywam zostawiam na maleńkim ogniu. 
  3. W tym czasie na drugiej patelni podgrzewam oliwę i rumienię z obu stron plastry bakłażana. Bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, więc pomiędzy poszczególnymi partiami uzupełniam oliwę. 
  4. Na spód naczynia żaroodpornego lub patelni do piekarnika przekładam kilka łyżek sosu pomidorowego, następnie plastry bakłażana, ser feta, sos, bakłażan ser cheddar lub żółty. Powtarzam kolejno warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec lekko posypuję serem.
  5. Piekę „góra-dół” w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut (w temp. 160ºC).
  6. Podaję na ciepło.
MAKROSKŁADNIKI w całości
  • Białko ok. 62 g,
  • Tłuszcz ok. 101 g,
  • Węglowodany ok. 37 g,
  • Kalorie 1342 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *