SKŁADNIKI
- ok. 500 g serc drobiowych,
- ok. 80 g słoniny (może być wędzona) ,
- pół cebuli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- ziele angielskie,
- opcjonalnie gałązka rozmarynu,
- ok. 50 g startego sera cheddar,
- kawałek papryki chili (może być marynowana)
- pół łyżeczki pasty chili (można pominąć)
- przyprawy: 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczki (lub więcej) ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki papryki wędzonej,
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz,
- garść natki pietruszki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni smażę pokrojoną słoninę. Dodaję cebulę i czosnek. Gdy tylko lekko zrumienią się dodaję serca. Smażę i mieszam, aż stracą różowy kolor. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie gałązkę rozmarynu i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut (co jakiś czas mieszam, ewentualnie dodaję odrobinę wody).
- Zawartość patelni przekładam do misy lub misy malaksera. Dodaję masło, ser, natkę pietruszki, paprykę i przyprawy i blenduję do uzyskania gładkiej masy. Ewentualnie doprawiam do smaku.
- Przekładam do naczynia silikonowego lub zwykłego wyłożonego papierem do pieczenia i rozprowadzam równomiernie.
- Wstawiam do lodówki lub zamrażalnika. Kroję po całkowitym zastygnięciu. Przechowuję w lodówce.
MAKROSKŁADNIKI w całości:
- Białko 96 g,
- Tłuszcz 146 g,
- Węglowodany 8 g,
- Kalorie 1738 kcal.