SKŁADNIKI
- 250 g mascarpone,
- 3 jajka,
- 2 łyżki erytrolu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- wanilia lub aromat śmietankowy/cytrynowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku (bez cukru),
- 20 g mąki łubinowej,
- 20 g drobnych wiórków kokosowych,
- 10 g mąki bambusowej (błonnika bambusowego),
- 10-15 g łupiny babki jajowatej,
- opcjonalnie erytrol w pudrze do posypania lub keto lukier
oraz
LUKIER
- 60 g mascarpone,
- 40 g miąższu kokosowego,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie 1-2 łyżki soku z granatu bez cukru,
- opcjonalnie skórka z cytryny,
- 1 łyżka masła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiam na ok. 10 minut.
- Silikonową formę na donuty solidnie natłuszczam masłem lub smalcem. Porcje ciasta przekładam do wgłębień w formie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temp. 160-170°C przez ok. 30 minut.
- Wszystkie składniki na lukier podgrzewam na małym ogniu. Oponki smaruję jeszcze ciepłym lukrem. Chłodzę przed podaniem.
Makroskładniki w całości bez lukru / w jednej porcji (12):
- białko 40 / 3,3 g,
- tłuszcz 132 / 11 g,
- węglowodany 37 / 3,1 g,
- kalorie 1555 / 130 kcal.
Makroskładniki w całości z lukrem / w jednej porcji (12):
- białko 45 / 3,8 g,
- tłuszcz 203 / 17 g,
- węglowodany 53 / 4,4 g,
- kalorie 2268 / 189 kcal.