SKŁADNIKI
- 100 ml mocnego espresso,
- 50 g masła,
- 150 g mascarpone (można zastąpić śmietanką kokosową),
- 40 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki (lub kilka listków) żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
- opcjonalnie odrobina kakao do posypania.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W misce nad garnkiem z gotującą wodą rozpuszczam masło i czekoladę. Następnie dodaję mascarpone.
- Zdejmuję z ognia. Dodaję kawę i mieszam. Następnie rozpuszczoną żelatynę i łączę. Odstawiam, żeby masa zaczęła tężeć. W celu przyspieszenia można wstawić do lodówki lub zamrażalnika.
- Gdy tylko masa zacznie gęstnieć miksuję na najwyższych obrotach przez kilka minut. Wyraźnie będzie widać, że “napuszyła się” i zwiększyła obiętość. Przekładam do pucharków. Wstawiam do lodówki, żeby całkowicie zastygła.
- Przed podaniem posypuję kakao. Można podać z ulubionymi owocami.
Makroskładniki w całości:
- Białko 17 g,
- Tłuszcz 130 g,
- Węglowodany 17 g,
- Kalorie 1309 kcal.