SKŁADNIKI
- 4 żółtka,
- 100 g fety,
- 20 g miękkiego smalcu lub masła (u mnie rozpuszczone klarowane),
- 45 g mąki migdałowej,
- 15 g złotego mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 10 g mąki kokosowej,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- przyprawy (np. czarnuszka, papryka),
- gruba sól.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki blednuję.
- Zwilżonymi dłońmi lepię paluchy (najlepiej na desce lub stolnicy). Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję grubą solą, ewentualnie ulubionymi dodatkami. Jeśli mamy więcej czasu, możemy ciasto schłodzić wtedy bez problemu nadamy pożądany kształt.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 150C góra dół przez 20-30 minut (najlepiej obserwować).
Makroskładniki w całości / w jednym paluchu (było 8):
- Białko ok. 46 / 5,8 g
- Tłuszcz ok. 94 / 12 g
- Węglowodany ok. 6,3 / 0,8 g,
- Kalorie ok. 1071 / 134 kcal.