SKŁADNIKI
Ciasto
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- 60 g rozpuszczonego masła (może być klarowane) lub oleju kokosowego,
- 50 g mąki kokosowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
Polewa czekoladowa
- 150 g masła,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 100 ml śmietanki 30% może być także śmietanka/krem kokosowy,
- 3 łyżki kakao.
Do posypania/obtoczenia
- ok. 150 g wiórków kokosowych
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Białka ubijam ze szczyptą soli. Do sztywnej piany powoli dodaję słodzik i żółtka (dodając po jednym) i wciąż ubijam.
- Następnie sukcesywnie pozostałe składniki i delikatnie łączę. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę „góra-dół” w temp. 170°C przez ok. 30 minut.
- Ostudzone ciasto kroję w kostkę.
- Masło rozpuszczam w rondelku. Dodaję pozostałe składniki na polewę i blednuję do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.
- Pokrojone ciasto zanurzam w czekoladowej polewie i posypuję/obtaczam wiórkami kokosowymi. Zostawiam do zastygnięcia. Przed podaniem można także schłodzić. Naprawdę pyyyyszneeee!
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym ciastku (było 18 sztuk):
- Tłuszcz ok. 383 / 21 g
- Białko ok. 66 / 3,7 g
- Węglowodany ok. 40 / 2,2 g,
- Kalorie ok. 3893 / 216 kcal.