SKŁADNIKI
Do przygotowania wywaru:
- 500 g żołądków drobiowych,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- ząbek czosnku,
Do przygotowania sosu:
- ugotowane i lekko ostudzone żołądki,
- ok. 400 ml wywaru z gotowania żołądków,
- kilka pieczarek,
- 1 marchew (ok. 50 g),
- kawałek selera korzeniowego (ok. 60 g),
- kawałek pora (ok. 10 cm),
- 1-2 ząbki czosnku,
- 80 g masła klarowanego lub smalcu,
- 2-3 łyżki tłustej śmietany,
- 1 łyżeczka curry,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- garść natki pietruszki,
- sól, świeżo mielony pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Żołądki zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godziny.
- Zostawiam do lekkiego ostudzenia.
- Na patelni rozpuszczam tłuszcz i smażę pokrojone warzywa oraz pieczarki. Gdy lekko zrumienią się dodaję pokrojone ugotowane żołądki. Dodaję także trochę wywaru z ich gotowania (ok. 400 ml).
- Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i duszę na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaję śmietanę i przyprawy. Mieszam, aż całość połączy się. Podgrzewam jeszcze przez kilka minut. Podaję posypane natką.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (4):
- Białko 120 / 30 g,
- Tłuszcz 88 / 22 g,
- Węglowodany 18 / 4,5 g,
- Kalorie 1338 / 335 kcal