SKŁADNIKI
Do przygotowania wywaru:
- 500 g żołądków drobiowych,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- kawałek selera,
- kawałek pietruszki,
- ząbek czosnku,
- kawałek pora.
Do przygotowania sosu:
- 1 papryka (u mnie pół czerwonej, pół żółtej),
- łodyga selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 80 g masła klarowanego lub smalcu,
- 2-3 łyżki tłustej śmietany,
- 1 łyżka curry,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżka tymianku,
- garść szczypiorku,
- sól, świeżo mielony pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Żołądki zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liście laurowe oczyszczone warzywa. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 godziny.
- Zostawiam do lekkiego ostudzenia.
- Na patelni rozpuszczam tłuszcz i smażę pokrojone warzywa. Gdy lekko zrumienią się dodaję pokrojone ugotowane żołądki. Dodaję także trochę wywaru z ich gotowania.
- Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i duszę na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaję śmietanę i przyprawy. Mieszam, aż całość połączy się i podaję posypane szczypiorem.