Można przygotować wcześniej, ponieważ im dłużej warstwy sąsiadują ze sobą tym efekt bardziej oszałamiający 😉 Ilość makroskładników również możemy dopasować według uznania, ja wykorzystałam łyżeczkę miodu (można pominąć). Można także przełożyć inną masą np. na bazie budyniu/grysiku kokosowego jak w cieście czeskim i też będzie super!
CIASTO
- 4 żółtka,
- 3 jajka,
- 120 g masła / masła klarowanego / oleju kokosowego / smalcu,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- opcjonalnie 1 łyżka miodu,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 80 g mąki kokosowej,
- 70 g mąki łubinowej,
- 10-20 g przyprawy do piernika,
- wanilia,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
MASA
- 300-350 g serka mascarpone,
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 50 g gorzkiej czekolady może być np. ze skórką pomarańczy,
- 30 g miąższu kokosa,
- ewentualnie 1-2 łyżki słodziku,
- opcjonalnie odrobina aromatu rumowego,
- 1-1,5 łyżeczki lub kilka listków żelatyny rozpuszczonej w ok. 100 ml wody,
OPCJONALNIE DO PRZEŁOŻENIA
1-2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru np. porzeczkowej lub jagody kamczackiej.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W rondelku rozpuszczam tłuszcz. Dodaję słodzik, ewentualnie miód (warto!). Ostudzony tłuszcz łączę z pozostałymi składnikami na ciasto. Miksuję lub mieszam do uzyskania gładkiego ciasta.
- Ciasto rozsmarowuję na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 160ºC góra-dół, najlepiej obserwować. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu dzielę na trzy równe części.
- W misce ustawionej na garnku z gotującą wodą rozpuszczam czekoladę i miąższ kokosowy. Dodaję śmietankę i mascarpone. Mieszam i podgrzewam, aż masa stanie się jednolita. Ewentualnie dodaję słodzik i aromat rumowy.
- Zdejmuję z garnka i studzę, dodaję rozpuszczoną żelatynę. Mieszam i studzę.
- Ciasto przekładam przygotowaną masą, gdy ta zacznie tężeć. Można przed pierwszym przełożeniem wykorzystać 1-2 łyżki konfitury bez cukru.
- Wierzch ciasta możemy udekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
MAKROSKŁADNIKI
w całości bez polewy / w jednej porcji 16:
- Białko 95 / 5,9 g,
- Tłuszcz 369 / 23 g,
- Węglowodany 59 / 3,7 g,
- Kalorie 3982 / 249 kcal.