Masę grysikową/budyniową można dowolnie wzbogacić o ulubione dodatki sok z cytryny, esencję waniliową, cytrynową, a może migdałową… A do tego absolutnie obłędna warstwa orzechową! Polecam!!!
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 3 żółtka,
- 3 jajka,
- 140 g masła / oleju kokosowego,
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany,
- opcjonalnie 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki erytrolu,
- 75 g mąki kokosowej*,
- 90 g mąki migdałowej*,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
*można dosypać jeśli ciasto będzie zbyt luźne
BUDYŃ / GRYSIK
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 500 ml mleka (może być roślinne np. dobrej jakości mleczko kokosowe),
- 50 g mąki kokosowej*,
- 20 g mąki migdałowej,
- 2-3 łyżki erytrolu,
*na koniec można dosypać 1 łyżkę mąki kokosowej jeśli budyń będzie zbyt rzadki.
MASA
- ostudzony budyń / grysik,
- 180 g miękkiego masła,
- sok z jednej cytryny lub ok. 4 łyżek gotowego soku z cytryny,
- 1-2 łyżeczki wanilii,
- 1,5 łyżeczki lub kilka listków żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody (dodajemy na koniec).
DO PRZEŁOŻENIA
2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru np. porzeczkowej lub jagody kamczackiej.
NA WIERZCH
- 120-140 g orzechów (np. pekan, włoskich i/lub migdałów,
- 60 g masła,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W rondelku rozpuszczam tłuszcz. Dodaję słodzik, ewentualnie miód (warto!). Ostudzony tłuszcz łączę z pozostałymi składnikami na ciasto. Miksuję do uzyskania gładkiego ciasta.
- Ciasto dzielę na trzy części każdą rozsmarowuję na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 140-150ºC (góra-dół). Ciasto możemy także upiec jako jeden duży cienki blat i pokroić na trzy równe mniejsze ciasta (blaty).
- Składniki na grysik blenduję i gotuję jak budyń. Jeśli grysik będzie zbyt luźny dodaję jeszcze odrobinę mąki i dokładnie mieszam. Uzyskamy coś na kształt keto kaszy manny/keto budyniu.
- Gdy grysik ostygnie przygotowuję masę. Zaczynam od zmiksowania / spulchnienia masła. Następnie do napuszonego masła porcjami dodaję ostudzony grysik. Na koniec dodaję sok z cytryny, wanilię i rozpuszczoną ostudzoną żelatynę. Miksuję.
- Ciasto przekładam przygotowaną masą. Można przed pierwszym przełożeniem wykorzystać 1-2 łyżki konfitury bez cukru.
- Na wierzch ciasta kładę masę orzechową przygotowaną z lekko palonego masła z masłem orzechowym i orzechami.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (było 16):
- Tłuszcz 586 / 36,6 g,
- Białko 126 / 7,9 g,
- Węglowodany 83 / 5,2 g,
- Kalorie 6070 / 379 kcal.
3 odpowiedzi na “Ciasto czeskie MIODOWNIK w wersji LOW CARB / KETO”
Dzień dobry,blaszka jakiej wielkości?
Pysznie wygląda,muszę zrobić:)
Dzień dobry, ok. 25X30cm.
[…] pominąć). Można także przełożyć inną masą np. na bazie budyniu/grysiku kokosowego jak w cieście czeskim i też będzie […]