SKŁADNIKI
- 200 g tłustego twarogu (najlepiej gładkiego sernikowego),
- 1,5 łyżki masła orzechowego może być z kawałkami orzechów,
- 1 łyżka miękkiego masła (może być klarowane),
- 1-2 łyżki erytrolu (najlepiej w pudrze),
- 1 łyżka mąki kokosowej/migdałowej*,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- opcjonalnie ćwierć łyżeczki mielonego imbiru,
- ćwierć łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- ewentualnie aromat migdałowy lub wanilia,
- sok z cytryny,
- do obtoczenia 1-2 łyżki mąki kokosowej/migdałowej.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Do twarogu dodaję masło i masło orzechowe, słodzik, mąkę, przyprawę piernikową/korzenną oraz szczyptę soli.
- Blenduję do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ewentualnie dodaję jeszcze sok z cytryny oraz słodzik i/lub przyprawę (można także odrobinę mielonego imbiru).
- Masę wstawiam do lodówki, żeby zastygła (można do zamrażalnika).
- Następnie lepię kulki, które obtaczam (turlam) w mące. Przed podaniem chłodzę w lodówce.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej kulce (15):
- Białko 23 / 1,5 g,
- Tłuszcz 85 / 5,7 g,
- Węglowodany 11 / 0,7 g,
- Kalorie 909 / 61 kcal.