Kategorie
Keto desery Keto wytrawnie

KETO LODY PIERNIKOWE

Pomysł na aromatyczny keto deser idealny na święta!

Chłodzone „ciasto” już wielokrotnie wykorzystywałam do keto deserów i jest świetną alternatywą dla tradycyjnych pieczonych ciast. Polecam!

SKŁADNIKI

MASA PIERNIKOWA

MASA CZEKOLADOWA

*najlepiej w temperaturze pokojowej 

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Składniki na ciasto korzenne łączę do uzyskania jednolitego ciasta. Chłodzę w lodówce lub zamrażalniku (ciasto musi być zwarte).
  2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. 
  3. Dodaję śmietankę oraz mleczko kokosowe. Mieszam do połączenia (masa będzie jednolita i aksamitna). 
  4. Odstawiam do zamrażalnika na ok. 45 minut. W tym czasie można zamieszać 1-2 razy, tak żeby masę dodatkowo „napuszyć”. 
  5. Schłodzone ciasto korzenne dzielę na dwie części. Jedną część ścieram na tarce na dużych oczkach i układam na dnie naczynia. Na starte ciasto przekładam schłodzoną masę czekoladową, a na wierzch ścieram resztę korzennego ciasta.
  6. Całość chłodzę w zamrażalniku przez ok. 1 godzinę.
  7. Deser znakomicie smakuje z powidłami śliwkowymi z rumem. 

MAKROSKŁADNIKI

w całości / w jednej porcji bez powideł (4):

  • Białko 25 / 6,3 g,
  • Tłuszcz 172 / 43 g,
  • Węglowodany 27 / 6,8  g,
  • Kalorie 1772 / 443 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *