Chłodzone „ciasto” już wielokrotnie wykorzystywałam do keto deserów i jest świetną alternatywą dla tradycyjnych pieczonych ciast. Polecam!
SKŁADNIKI
MASA PIERNIKOWA
- 30 g mąki migdałowej lub kokosowej,
- 5 g kakao,
- 5 g przyprawy korzennej, piernikowej,
- 15 g miękkiego masła (może być także masło klarowane lub olej kokosowy),
- 15 g tahini lub masła orzechowego,
- 1 łyżka zmielonego na puder erytrolu,
- odrobina aromatu rumowego lub migdałowego,
- szczypta soli.
MASA CZEKOLADOWA
- 80 g gorzkiej czekolady ok. 80 % kakao,
- 200 g śmietanki 36%*,
- 100 ml śmietanki/mleczka kokosowego*,
- ćwierć łyżeczki cynamonu,
- ćwierć łyżeczki przyprawy korzennej,
- opcjonalnie szczypta soli.
- ewentualnie 1-2 łyżki konfitury bez cukru (polecam śliwkowe powidła z rumem!)
*najlepiej w temperaturze pokojowej
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Składniki na ciasto korzenne łączę do uzyskania jednolitego ciasta. Chłodzę w lodówce lub zamrażalniku (ciasto musi być zwarte).
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
- Dodaję śmietankę oraz mleczko kokosowe. Mieszam do połączenia (masa będzie jednolita i aksamitna).
- Odstawiam do zamrażalnika na ok. 45 minut. W tym czasie można zamieszać 1-2 razy, tak żeby masę dodatkowo „napuszyć”.
- Schłodzone ciasto korzenne dzielę na dwie części. Jedną część ścieram na tarce na dużych oczkach i układam na dnie naczynia. Na starte ciasto przekładam schłodzoną masę czekoladową, a na wierzch ścieram resztę korzennego ciasta.
- Całość chłodzę w zamrażalniku przez ok. 1 godzinę.
- Deser znakomicie smakuje z powidłami śliwkowymi z rumem.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji bez powideł (4):
- Białko 25 / 6,3 g,
- Tłuszcz 172 / 43 g,
- Węglowodany 27 / 6,8 g,
- Kalorie 1772 / 443 kcal.