SKŁADNIKI
- ok. 250 g drobno pokrojonej kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- ok. 100 g drobno posiekanych suszonych grzybów (waga po namoczeniu i odsączeniu),
- 1-1,5 łyżki siemienia lnianego odtłuszczonego lub łupiny babki jajowatej,
- 3-4 łyżki drobno startego sera cheddar,
- 2 łyżki masła/smalcu,
- 1 łyżka majeranku,
- ostra papryka,
- wędzona papryka,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- ok. pół łyżeczki soli,
- dużo świeżo mielonego pieprzu.
Panierka ok. 150-200 g startego sera (u mnie cheddar i gouda).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od usmażenia na maśle lub smalcu pokrojonej cebuli. Gdy zarumieni się dodaję posiekaną kapustę.
- Smażę przez kilka chwil i dodaję wodę z namoczonych grzybów (nie jest to konieczne, ale wpływa na smak potrawy), a potem drobno pokrojone grzyby.
- Smażę mieszając co jakiś czas, po czym zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem, aż kapusta z grzybami zmiękną, a woda odparuje.
- Ostudzony, odparowany farsz łączę z 3-4 łyżkami startego sera. Dodaję przyprawy i siemię lniane lub łupinę babki jajowatej. Ilość zależy od konsystencji farszu. Nie może być zbyt gęsty, musi być na tyle zwarty, żeby można było lepić kotlety.
- Z masy formuję kulki, które spłaszczam. Obtaczam w startym serze i smażę na małym ogniu z obu stron, aż się zrumienią. Jeśli przywierają do patelni można ją lekko natłuścić.
MAKROSKŁADNIKI w całości:
- Białko 58 g
- Tłuszcz 78 g
- Węglowodany 10 g
- Kalorie 984 kcal