Kategorie
Keto wytrawnie

KOTLETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI A’LA PIEROGI LUB KROKIETY

Propozycja dla tych, którzy lubią najprostsze rozwiązania 😉

SKŁADNIKI

Panierka ok. 150-200 g startego sera (u mnie cheddar i gouda).

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Zaczynam od usmażenia na maśle lub smalcu pokrojonej cebuli. Gdy zarumieni się dodaję posiekaną kapustę.
  2. Smażę przez kilka chwil i dodaję wodę z namoczonych grzybów (nie jest to konieczne, ale wpływa na smak potrawy), a potem drobno pokrojone grzyby.
  3. Smażę mieszając co jakiś czas, po czym zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem, aż kapusta z grzybami zmiękną, a woda odparuje. 
  4. Ostudzony, odparowany farsz łączę z 3-4 łyżkami startego sera. Dodaję przyprawy i siemię lniane lub łupinę babki jajowatej. Ilość zależy od konsystencji farszu. Nie może być zbyt gęsty, musi być na tyle zwarty, żeby można było lepić kotlety. 
  5. Z masy formuję kulki, które spłaszczam. Obtaczam w startym serze i smażę na małym ogniu z obu stron, aż się zrumienią. Jeśli przywierają do patelni można ją lekko natłuścić. 

MAKROSKŁADNIKI w całości:

  • Białko 58 g
  • Tłuszcz 78 g
  • Węglowodany 10 g
  • Kalorie 984 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *