SKŁADNIKI:
- 150 g kefiru*,
- 4 jajka*,
- 20 g rozpuszczonego i ostudzonego masła/oleju kokosowego,
- 20-30 g erytrytolu,
- 50 g mąki kokosowej,
- 10 g waniliowego/śmietankowego budyniu w proszku,
- 20 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jabłko (po obraniu ok. 150 g) pokrojone w drobną kostkę,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- wanilia lub aromat śmietankowy,
- opcjonalnie erytrytol w pudrze do posypania ciasta.
*składniki w temperaturze pokojowej!
WYKONANIE:
- Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli.
- W oddzielnej misce łączę pozostałe składniki poza jabłkami. Następnie dodaję pianę z białek i delikatnie łączę. Na koniec dodaję pokrojone jabłka.
- Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 170ºC („góra-dół”) do tzw. suchego patyczka.
MAKROSKŁADNIKI
– w całości / w jednej porcji (16):
- Białko 35 / 2,2 g,
- Tłuszcz 80 / 5 g,
- Węglowodany 38 / 2,4 g,
- Kalorie 1035 / 65 kcal.