SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 70 g miękkiego smalcu/oleju kokosowego/masła,
- 20 g mąki łubinowej/dyniowej/migdałowej/konopnej,
- 30 g mąki kokosowej,
- 20 g złotego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- niepełna łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka dowolnych ziół (u mnie z czosnkiem niedźwiedzim).
FARSZ
- 250 g leśnych grzybów,
- 1 cebula,
- 4 łyżki smalcu lub masła,
- 2 białka jajek (z ciasta),
- 1 jajko,
- 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany,
- 200 g tłustego twarogu może być kozi lub owczy,
- 50 g startego żółtego sera lub cheddar,
- przyprawy wg uznania (np. pieprz ziołowy, papryka wędzona, papryka ostra, kolendra, majeranek),
- sól, świeżo zmielony pieprz.
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto łączę do uzyskania zwartej masy. Odkładam do zamrażalnika, żeby ciasto zastygło.
- W tym czasie przygotowuję farsz. Na patelni podgrzewam tłuszcz i smażę posiekaną cebulę. Dodaję pokrojone grzyby i smażę, aż stracą jędrność i odparują. Doprawiam do smaku przyprawami, solą i pieprzem. Dodaję natkę pietruszki. Zestawiam z ognia.
- W tym czasie ciasto przekładam do formy do pieczenia tart. Można zetrzeć na tarce, pokroić cienko lub rozwałkować tak, żeby pokryć spód formy i boki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 15 minut w temp. 160-170°C.
- Twaróg, jogurt naturalny i jajko blednuję. Na koniec dodaję ser cheddar lub żółty i mieszam. Masę przekładam na upieczone ciasto. Następnie usmażone grzyby i ewentualnie posypuję odrobiną startego żółtego sera.
- Kontynuuję pieczenie w tej samej temperaturze, aż masa zastygnie (u mnie ok. 20-25 minut).
- Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (jeśli podzielimy na 8):
- białko 112 / 14 g,
- tłuszcz 203 / 25,4 g,
- węglowodany 30 / 3,8 g,
- kalorie 2445 / 306 kcal