SKŁADNIKI:
- 90 g miękkiego masła lub smalcu (u mnie gęsi),
- 100 g tłustego twarogu,
- 75 g drobnej mąki kokosowej lub migdałowej,
- 1,5 łyżki maku (niemielonego),
- szczypta soli,
- opcjonalnie 1 łyżka erytrolu,
- opcjonalnie wanilia.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Zaczynam od rozdrobnienia twarogu. Następnie dodaję miękki tłuszcz (u mnie smalec gęsi) i suche składniki. Dokładnie łączę.
- Ciasto jest plastyczne. Lepię kulki, które spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 170-180°C ok. 20 minut (najlepiej obserwować).
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym ciastku (12):
białko 23 / 1,9 g, tłuszcz 138 / 11,5 g, węglowodany 9 / 0,8 g, kalorie 1396 / 116 kcal.