SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 15 g mąki łubinowej lub dowolnej,
- 30 g startego żółtego sera,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- ulubione dodatki,
- oliwa do natłuszczenia patelni.
WYKONANIE
- Białka z solą ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka i dalej ubijam.
- Następnie sypkie składniki, ocet lub sok z cytryny i starty ser. Mieszam delikatnie.
- Natłuszczoną patelnię nagrzewam. Układam porcje ciasta, na każdej porcji układam dodatki u mnie chorizo, oliwki i papryka.
- Smażę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Gdy ciasto zetnie się odwracam na chwilę, żeby zrumienić wierzch. Po czym wracam do poprzedniego ułożenia i posypuję serem. Jeszcze na kilka chwil przykrywam, aż ser rozpuści się.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (9):
- białko 28 / 3 g,
- tłuszcz 41 / 4,6 g,
- węglowodany 3 / 0,3 g,
- kalorie 495 / 55 kcal.