SKŁADNIKI
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- 60 g majonezu,
- 50 g mąki kokosowej,
- wanilia, aromat cytrynowy,
- skórka z cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
WERSJA Z CZEKOLADĄ
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- 60 g majonezu,
- 40 g mąki kokosowej,
- 20 g kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- opcjonalnie szczypta cynamonu,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie wciąż ubijając/miksując dodaję żółtka i majonez.
- Na koniec suche składniki i ocet. Mieszam delikatnie. Przekładam do formy dokładnie natłuszczonej i posypanej mąką kokosową.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170ºC przez ok. 30 minut (trzeba obserwować i sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy).
MAKROSKŁADNIKI
w całości (wersja I)/ w jednej porcji (16):
- Białko 45 / 2,8 g,
- Tłuszcz 98 / 6,1 g,
- Węglowodany 7,4 / 0,5 g,
- Kalorie 1108 / 69 kcal.
w całości (wersja II, bez czekolady na wierzchu) / w jednej porcji (16):
- Białko 58 / 3,6 g,
- Tłuszcz 152 / 9,5 g,
- Węglowodany 28 / 1,8 g,
- Kalorie 1757 / 110 kcal.