SKŁADNIKI
- 1 kg tłustego twarogu sernikowego,
- 5 jajek,
- 200 g masła,
- 2-3 łyżki erytrolu (możesz dać więcej jeśli lubisz bardziej słodkie desery)
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- wanilia, aromat śmietankowy lub cytrynowy,
- 2 łyżki lub kilka listków żelatyny rozpuszczonej w ⅓ szklanki wody,
- 2 łyżki mąki kokosowej.
POLEWA KARMELOWA
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Masło rozpuszczam w głębokim garnku. Dodaję słodzik i sok z cytryny. Następnie twaróg, mieszam energicznie. Dodaję jajka i cały czas mieszam. Następnie wanilię i/lub dowolny aromat. Cały czas na średnim ogniu, mieszam, aż masa zacznie bulgotać. Zdejmuję z ognia i studzę mieszając co jakiś czas.
- Do ostudzonej masy dodaję rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Mieszam dokładnie. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję więcej soku z cytryny i/lub aromatu.
- Masę serową przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzę przez 2-3 godziny, aż całkowicie zastygnie.
- Przygotowanie polewy karmelowej zaczynam od rozpuszczenia w rondelku masła, następnie dodaję słodzik i szczyptę soli. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaję śmietankę i mieszam cały czas.
- Jeśli masa zacznie kipieć zdejmuję z ognia i mieszam (można podmuchać z góry, żeby powstrzymać buzowanie). I tak cały czas na ogniu, mieszam, aż masa zacznie ciemnieć i stanie się gęsta i karmelowa. Gdy tylko ostygnie polewam wcześniej przygotowany sernik, jeśli polewa zbyt mocno zgęstnieje dodaję odrobinę (1-2 łyżki) mleka lub wody i podgrzewam na malutkim ogniu.
- Całość chłodzę przez ok. pół godziny.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (16):
- Białko 141 / 8,8 g,
- Tłuszcz 464 / 29 g,
- Węglowodany 38 / 2,4 g,
- Kalorie 4870 / 304 kcal