Kategorie
Keto desery

KETO SERNIK BEZ PIECZENIA, SERNIK Z KARMELEM

Obłędny, delikatny i prosty do zrobienia!

SKŁADNIKI

POLEWA KARMELOWA

  • 200 g śmietanki 30%,
  • 2 solidne łyżki masła,
  • 1-2 łyżki erytrolu
  • szczypta (lub więcej) soli

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Masło rozpuszczam w głębokim garnku. Dodaję słodzik i sok z cytryny. Następnie twaróg, mieszam energicznie. Dodaję jajka i cały czas mieszam. Następnie wanilię i/lub dowolny aromat. Cały czas na średnim ogniu, mieszam, aż masa zacznie bulgotać. Zdejmuję z ognia i studzę mieszając co jakiś czas.
  2. Do ostudzonej masy dodaję rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Mieszam dokładnie. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję więcej soku z cytryny i/lub aromatu.
  3. Masę serową przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzę przez 2-3 godziny, aż całkowicie zastygnie.
  4. Przygotowanie polewy karmelowej zaczynam od rozpuszczenia w rondelku masła, następnie dodaję słodzik i szczyptę soli. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaję śmietankę i mieszam cały czas.
  5. Jeśli masa zacznie kipieć zdejmuję z ognia i mieszam (można podmuchać z góry, żeby powstrzymać buzowanie). I tak cały czas na ogniu, mieszam, aż masa zacznie ciemnieć i stanie się gęsta i karmelowa. Gdy tylko ostygnie polewam wcześniej przygotowany sernik, jeśli polewa zbyt mocno zgęstnieje dodaję odrobinę (1-2 łyżki) mleka lub wody i podgrzewam na malutkim ogniu. 
  6. Całość chłodzę przez ok. pół godziny. 

MAKROSKŁADNIKI

w całości / w jednej porcji (16):

  • Białko 141 / 8,8 g,
  • Tłuszcz 464 / 29 g,
  • Węglowodany 38 / 2,4 g,
  • Kalorie 4870 / 304 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *