SKŁADNIKI
- 700 g twarogu sernikowego,
- 2 nieduże, drobno pokrojone jabłka (u mnie po obraniu łączna waga ok. 200 g),
- 1,5-2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody*,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki przyprawy do piernika,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- odrobina aromatu pomarańczowego,
- pół szklanki wody.
*ilość żelatyny zależna od gęstości twarogu oraz efektu jaki chcemy uzyskać czy masa po zastygnięciu ma być bardziej zwarta czy kremowa.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Piękne solidne deski kuchenne kupisz w Tavola (kliknij i zobacz).
Więcej prostych deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Zaczynam od rozpuszczenia w letniej wodzie żelatyny. Odstawiam, żeby napęczniała.
- Drobno pokrojone jabłka przekładam do garnka dodaję pół szklanki wody oraz słodzik i gotuję, aż zmiękną.
- Do miękkich i ostudzonych jabłek dodaję sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę (napęczniałą podgrzewam w kąpieli z wrzątkiem, aż uzyska płynną konsystencję). Mieszam dokładnie. Dodaję ser oraz aromaty i przyprawy i łączę.
- Masę przekładam do formy o wymiarach ok. 13 x 13 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki, żeby masa zastygła.
- Dekoruję cynamonem.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (6):
Białko 120 / 20 g, Tłuszcz 57 / 9,5 g, Węglowodany 46 / 7,7 g, Kalorie 1183 / 197 kcal.
W odpowiedzi na “SERNIK SZARLOTKOWY LOW CARB”
Wszędzie sztuczne słodziki. Są one rakotwórcze. Czy może Pani w przepisach zastąpić je czymś naturalnym albo bez nich. Cukrzycy mogą jeść desery niesłodkie. Da się przyzwyczaić dla zdrowia.