SKŁADNIKI
- 2 białka,
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie),
- 50 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych),
- odrobina tłuszczu do smażenia (masło sklarowane, olej kokosowy, smalec gęsi).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Białka (w sumie z 3 jajek) ubijam na sztywną pianę, dodaję żółtko lekko ubijam i na koniec wiórki kokosowe.
- Na patelni rozpuszczam jedną łyżeczkę tłuszczu i smażę racuszki z obu stron na złoty kolor.
- Z podanej ilości składników usmażymy ok. 10 racuchów. Przed każdą porcją na patelni rozpuszczam jedną łyżeczkę tłuszczu (u mnie masło).
MAKROSKŁADNIKI:
W całości / w jednym racuchu (było 10):
- Tłuszcz 47 / 4,7 g,
- Białko 18 / 1,8 g,
- Węglowodany 5 / 0,5 g,
- Kalorie 535 / 53,5 kcal.