SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
- kawałek pora,
- pół cebuli,
- pół małej główki kapusty (ok. 600 g),
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1,5 litra rosołu,
- 3 łyżki masła,
- ziele angielskie, liście laurowe,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżki ostrej papryki, 1 łyżka majeranku,
- sól, świeżo mielony pieprz.
- garść koperku.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam 1-2 łyżki masła lub smalcu i smażę mięso.
- Dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Smażę pod przykryciem na małym ogniu pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
- Tymczasem w garnku podgrzewam tłuszcz i smażę pokrojony por i cebulę. Następnie dodaję pokrojoną kapustę. Mieszam i smażę przez kilka minut.
- Dodaję gorący rosół oraz usmażone mięso mielone z patelni. Dokładnie mieszam całość. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 15 minut.
- Dodaję koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadzam do wrzenia doprawiam do smaku, na koniec posypuję garścią posiekanego koperku albo natki pietruszki.
- Można podawać także z łyżką kwaśnej śmietany.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (było 6):
- Białko 197 / 33 g,
- Tłuszcz 103 / 17 g,
- Węglowodany 37 / 6,2 g,
- Kalorie 1957 / 326 kcal.