SKŁADNIKI
- 1 białko jaja (35-40 g),
- 70 g płatków migdałowych,
- 30 g rozpuszczonego, ostudzonego oleju kokosowego,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli,
- aromat migdałowy, waniliowy lub inny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Do białka dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję słodzik i miksuję jeszcze przez kilka chwil.
- Następnie płatki migdałowe i olejek migdałowy i mieszam delikatnie. Na koniec rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy. Lekko łączę.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam za pomocą łyżki placki (mniej więcej jedna łyżka to jeden placuszek/ciastko) i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
- Piekę w temp. 140-150°C przez ok. 15 minut. Jeśli ciastka zbyt mocno przywarły do papieru wystarczy za pomocą noża delikatnie odkleić.
MAKROSKŁADNIKI
- Tłuszcz 66 / 7,3 g,
- Białko 20 / 2,2 g,
- Węglowodany 7 / 0,8 g,
- Kalorie 696 / 77,3 kcal