SKŁADNIKI
- 250 g twarogu tłustego (może być kozi lub owczy)*,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 2 łyżki mąki kokosowej**,
- 1-2 łyżki słodziku,
- szczypta soli,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane, olej kokosowy lub smalec).
*może być także serek do sernika lub do smarowania kanapek
** najlepiej, żeby była sypka i drobna jeśli nie jest można dodatkowo zblendować
*** podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki powinny mieć podobną temperaturę, dlatego najlepiej godzinę przed przygotowaniem wyjąć z lodówki jajka i twaróg.
- Jajko i żółtka ubijam do uzyskania puszystej masy. Dodaję jeszcze słodzik i miksuję, aż się rozpuści.
- Dodaję twaróg delikatnie miksuję, na koniec sypkie składniki i jeszcze przez chwilę mieszam.
- Smażę na dobrze nagrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu na średnim ogniu.
MAKROSKŁADNIKI
w całości (nie liczę tłuszczu ze smażenia) / w jednej porcji (było 14):
- Tłuszcz 48 / 3,4 g,
- Białko 53 / 3,7 g,
- Węglowodany 18 / 1,2 g,
- Kalorie 721 / 51,5 kcal.