Kategorie
Keto pieczywo Keto wytrawnie

CALZONE Z PATELNI (LCHF, KETO)

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki (np. kokosowej, migdałowej, łubinowej, konponej, lnianej),
  • ok. 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • ok. 150 g mięsa mielonego,
  • 120 g startego żółtego sera,
  • garść oliwek,
  • odrobina cebuli,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 1-2 łyżki tłuszczu,
  • opcjonalnie 1-2 łyżki sosu pomidorowego,
  • pieprz, 
  • ulubione przyprawy,
  • ćwierć łyżeczki soli. 

WYKONANIE:

  1. Na patelni podgrzewam tłuszcz (1-2 łyżki) i smażę mięso. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Gdy mięso będzie usmażone zdejmuję z ognia. Nagrzewam drugą patelnię, lekko natłuszczam.
  2. Miksuję składniki na ciasto. Przelewam na nagrzaną patelnię i smażę na bardzo małym ogniu.
  3. Gdy ciasto zacznie ścinać się na jednej połowie układam połowę sera, potem mięso, dodatki (papryka, cebula, oliwki) i drugą połowę sera. Ciasto składam na pół, żeby powstał duży pieróg, a boki skleił ser.
  4. Jeszcze piekę na patelni na małym ogniu pod przykryciem, z jednej i drugiej strony. Można zajadać także na zimno.

Makroskładniki:

  • Tłuszcz 80 g,
  • Białko 82 g,
  • Węglowodany 6 g,
  • Kalorie 1080 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *