SKŁADNIKI:
- 150 g majonezu,
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 50 g mąki kokosowej,
- 20 g złotego mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 30 g mąki migdałowej,
- 20-30 g erytrytolu,
- ok. 65 ml soku z cytryn (ok. ¼ szklanki),
- skórka z 1 cytryny,
- pół łyżeczki kardamon,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
WYKONANIE:
- Żółtka i majonez mieszam z sokiem i skórką z cytryny. Dodaję wszystkie sypkie składniki. Dokładnie mieszam.
- Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę dodaję do masy z żółtkami. Delikatnie łączę obie masy.
- Przekładam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 140-150 C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
LUKIER/POLEWA
- 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (gęsta część mleczka),
- 2-3 łyżki erytrytolu,
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki żelatyny,
- skórka z cytryny,
- opcjonalnie garść wiórków kokosowych.
WYKONANIE:
- Słodzik blenduję do uzyskania pudru. Dodaję śmietankę kokosową i sok z cytryny. Naczynie umieszczam w misce z wrzątkiem i mieszam energicznie aż powstanie gładka polewa.
- Na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę.
- Gdy lukier zacznie gęstnieć polewam nim babkę. Dekoruję wiórkami kokosowymi i skórką z cytryny.
Makroskładniki w całości / w jednym kawałku (było 10):
- Tłuszcz 178 / 17,8 g,
- Białko 50 / 5 g,
- Węglowodany 18 / 1,8 g,
- Kalorie 1906 / 190,6 kcal