Kategorie
Keto desery

KETO BABKA CYTRYNOWA

Super szybka, wilgotna i mocno cytrynowa babka dla keto maniaków!! 😉

SKŁADNIKI:

  • 150 g majonezu,
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
  • 50 g mąki kokosowej,
  • 20 g złotego mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
  • 30 g mąki migdałowej,
  • 20-30 g erytrytolu,
  • ok. 65 ml soku z cytryn (ok. ¼ szklanki),
  • skórka z 1 cytryny,
  • pół łyżeczki kardamon,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta  soli.

WYKONANIE:

  1. Żółtka i majonez mieszam z sokiem i skórką z cytryny. Dodaję wszystkie sypkie składniki. Dokładnie mieszam.
  2. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę dodaję do masy z żółtkami. Delikatnie łączę obie masy.
  3. Przekładam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 140-150 C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

LUKIER/POLEWA

 

  • 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (gęsta część mleczka),
  • 2-3 łyżki erytrytolu,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki żelatyny,
  • skórka z cytryny,
  • opcjonalnie garść wiórków kokosowych.

WYKONANIE:

  1. Słodzik blenduję do uzyskania pudru. Dodaję śmietankę kokosową i sok z cytryny. Naczynie umieszczam w misce z wrzątkiem i mieszam energicznie aż powstanie gładka polewa.
  2. Na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę.
  3. Gdy lukier zacznie gęstnieć polewam nim babkę. Dekoruję wiórkami kokosowymi i skórką z cytryny.

Makroskładniki w całości / w jednym kawałku (było 10):

  • Tłuszcz 178  / 17,8 g,
  • Białko 50 / 5 g,
  • Węglowodany 18 / 1,8 g,
  • Kalorie 1906 / 190,6 kcal 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *