Kategorie
Keto desery

| KETO BATONY ORZECHOWE

SKŁADNIKI

  • 150 g solonych orzechów ziemnych,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki erytrolu,
  • 2 żółtka,
  • 3-4 kostki rozpuszczonej czekolady (opcjonalnie na wierzch).

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Masło rozpuszczam i doprowadzam do skarmelizowania (do uzyskania bursztynowego koloru). Na koniec dodaję słodzik.
  2. Orzechy umieszczam w misie malaksera, dodaję rozpuszczone masło i żółtka i miksuję do połączenia składników i rozdrobnienia orzechów.
  3. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiam do lodówki. Gdy masa nieco zastygnie wierzch polewam roztopioną czekoladą.
  4. Po całkowitym stężeniu kroję na dowolnej wielkości batony.
Makroskładniki w całości:

Tłuszcz ok. 192 g, Białko ok. 57 g, Węglowodany ok. 30,4 g, Kalorie 2089 kcal

W jednym batonie (było 10):

Tłuszcz ok. 19,2 g, Białko ok. 5,7 g, Węglowodany ok. 3 g, Kalorie 209 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *