SKŁADNIKI
- 150 g solonych orzechów ziemnych,
- 100 g masła,
- 3 łyżki erytrolu,
- 2 żółtka,
- 3-4 kostki rozpuszczonej czekolady (opcjonalnie na wierzch).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Masło rozpuszczam i doprowadzam do skarmelizowania (do uzyskania bursztynowego koloru). Na koniec dodaję słodzik.
- Orzechy umieszczam w misie malaksera, dodaję rozpuszczone masło i żółtka i miksuję do połączenia składników i rozdrobnienia orzechów.
- Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki. Gdy masa nieco zastygnie wierzch polewam roztopioną czekoladą.
- Po całkowitym stężeniu kroję na dowolnej wielkości batony.
Makroskładniki w całości:
Tłuszcz ok. 192 g, Białko ok. 57 g, Węglowodany ok. 30,4 g, Kalorie 2089 kcal
W jednym batonie (było 10):
Tłuszcz ok. 19,2 g, Białko ok. 5,7 g, Węglowodany ok. 3 g, Kalorie 209 kcal