SKŁADNIKI:
- 130 g miękkiego smalcu/masła/oleju kokosowego,
- 2 łyżki erytrolu,
- 60 g mąki kokosowej,
- 30 g mąki migdałowej,
- 60 g drobno mielonych orzechów (u mnie laskowe),
- 20 g odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
WYKONANIE:
- Z wszystkich składników zagniatam ciasto. Chłodzę w lodówce przez godzinę, dzięki temu łatwiej rozwałkować.
- Ciasto dzielę na 3-4 części. Po kolei każdy kawałek rozwałkowuję na placek o grubości 5 mm, jeśli klei się można przykryć folią lub papierem do pieczenia, wtedy nie klei się do wałka.
- Wykrawam serca i piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 140-150°C przez ok. 20-25 minut (muszą być lekko rumiane).
Makroskładniki w całości (bez polewy) / w jednej porcji (było 38 ciastek):
- Tłuszcz 194 / 5,1 g,
- Białko 36 / 0,9 g,
- Węglowodany 17 / 0,4 g,
- Kalorie 1918 / 50,5 kcal.
Dekoruję rozpuszczoną gorzką czekoladą lub polewą:
SZYBKA KETO POLEWA:
- 3 łyżki śmietanki kokosowej,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- 80 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta cynamonu.
Makroskładniki w całości (z polewą) / w jednej porcji (było 38 ciastek):
- Tłuszcz 270 / 7,1 g,
- Białko 40 / 1 g,
- Węglowodany 29 / 0,8 g,
- Kalorie 2660 / 70 kcal.