SKŁADNIKI:
- 700 g ryby (u mnie mintaj),
- 80 g cheddara startego na drobnych oczkach,
- 1-2 jajka,
- 1,5 łyżki mąki z zielonego groszku (można zastąpić kokosową),
- 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- garść koperku i natki pietruszki,
- sól, dużo świeżo mielonego pieprzu,
- tłuszcz do smażenia.
WYKONANIE:
- Rybę jeśli była mrożona, rozmrażam i dokładnie odsączam.
- Następnie kroję drobno razem z cebulą lub korzystam z maszynki do mielenia i rozdrabniam na dużych oczkach. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.
- Formuję kotlety (u mnie wyszło 12 sztuk) i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Makro w całości:
- tłuszcz ok. 86 g
- białko ok. 159 g
- węglowodany: ok. 8 g
- energia ok. 1446 kcal
Makro w jednym kotlecie (wyszło 12 sztuk):
- tłuszcz ok. 7,2 g
- białko ok. 13,3 g
- węglowodany: ok. 0,7 g
- energia ok. 121 kcal