Składniki:
- 50 g mąki kokosowej,
- 50 g mąki bez glutenu (u mnie z zielonego groszku)
- 6 jajek,
- 250 g roztopionego, przestudzonego masła,
- pół szklanki jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietanką kokosową),
- 50 g kakao,
- 60 g ksylitolu.
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 2-3 łyżki ksylitolu,
- 3 łyżki wody lub mleka,
- 1 łyżka tahini lub masła orzechowego.
WYKONANIE:
W jednej misce łączę mokre składniki, w drugiej suche. Następnie do mokrych dodaję suche i dokładnie, ale krótko mieszam. Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 35-40minut (do suchego patyczka). Smacznego!
Ciasto można podzielić na ok. 15 kawałków (forma ok. 20 x 30 cm).