SKŁADNIKI na 8 sztuk
- 8 ugotowanych na twardo jajek,
- 2 surowe jajka,
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżka łupiny babki jajowatej,
- 1 łyżka majonezu
- duża garść pokrojonego szczypiorku,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- tłuszcz do smażenia (np. smalec gęsi),
- siemię lniane do obtoczenia.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
WYKONANIE
- Ugotowane jajka obieram i kroję drobno (można rozgnieść widelcem). Dodaję surowe jajka, zielenię, sól i pieprz, majonez, a na koniec siemię lniane i łupinę. Dokładnie mieszam i odstawiam na 10 minut.
- Formuje kulki, lekko je zgniatam i obtaczam w siemieniu lnianym.
- Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Makro w jednym kotlecie
- tłuszcz ok. 13,3g
- białko ok. 9,8g
- węglowodany: ok. 0,7g
- energia ok. 163,8kcal