SKŁADNIKI
- 1 płaska łyżka mielonego złotego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 1 łyżeczka mąki migdałowej,
- pół szklanki gorącej wody,
- 1,5 łyżki masła orzechowego,
- opcjonalnie szczypta soli,
- opcjonalnie tłuszcz do natłuszczenia patelni (masło klarowane, smalec lub olej kokosowy),
- oraz ok. 60 g jabłka (w wersji z jabłkiem).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Siemię lniane zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.
- Następnie dodaję mąkę, masło orzechowe i blednuję do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję wody, a jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Pożądana konsystencja jak przy gęstszym cieście naleśnikowym.
- Smażę na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, nie jest to konieczne jeśli dysponujemy patelnią z nieprzywierającą powierzchnią.
- Można zrobić w dowolnej wersji smakowej, wytrwanej lub słodkiej np. dodając pokrojone jabłko.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym (było 10):
- Tłuszcz 24 / 2,4 g,
- Białko 9 / 0,9 g,
- Węglowodany 4 / 0,4 g z jabłkiem 9 / 0,9 g,
- Kalorie 283 / 28,3 kcal.
2 odpowiedzi na “| Jak zrobić KETO NALEŚNIKI / PANKEJKI BEZ JAJEK? | Pancakes bez jajek”
czy musi być siemię lniane odtłuszczone? czy można samemu uprazyc i zmielić ziarna?
Można spróbować zmielić w domu. Jednak zachęcam do kupienia np. w aptece lub Rossmannie, ponieważ jest odtłuszczone i ma bardziej mączną strukturę.