SKŁADNIKI na 9 średniej wielkości pączków:
- 250g śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego (ta gęsta część),
- 60g łupiny (nasienne) babki jajowatej*,
- 4 jajka,
- 3 łyżki słodzidła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżeczki cynamonu
oraz do dekoracji
- 100g gorzkiej czekolady najlepiej 90% kakao,
- 50g masła,
- szczypta cynamonu,
- skórka pomarańczy.
* jasną łupinę kupuję z firmy Witpak
Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.
WYKONANIE:
- Jajka lekko ubijam, dodaję śmietankę/mleko kokosowe. Mieszam dokładnie. Dodaję proszek do pieczenia, cynamon, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.
- Z ciasta formuję 9 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo).
POLEWA CZEKOLADOWA:
W miseczce nad garnkiem z wrzątkiem (na małym ogniu) umieszczam masło i połamaną czekoladę. Mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej polewy (doprawiam szczyptą cynamonu).
Jeszcze ciepłe pączki polewam czekoladą posypuję skórką pomarańczy.
Smacznego!!
4 odpowiedzi na “CYNAMONOWE KETO PĄCZKI”
Da radę wpakować nadzienie tylką czy są za delikatne?
Myślę, że z powodzeniem, ale dopiero po upieczeniu szprycą do pączków / ciast.
Dzięki za odpowiedź, będę próbować, bo wyglądają bardzo smakowicie
Super, jestem ciekawa jaki będzie efekt i wrażenie 🙂